Çocuk Gelişimi Alanı

ÇOCUK GELİŞİMİ ALANI

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELişiMi

Çocuk gelişimi ve eğitimi ile ilgili hangi bilgi,beceri,tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren çocuğun tüm gelişimlerini destekleyen(fiziksel,psiko-motor,zihinsel,dil,sosyal ve duygusal)plan yapan,uygulayan,insan ilişkileri ve empatiye önem veren,çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan,özel eğitime muhtaç çocukların gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olan;drama,basit beden eğitimi hareketleri ,müzik çalışmaları,sanat ve anadili etkinlikleri yapan,çocukları tanıma tekniklerini uygulayan bir alandır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

*Erken Çocuklukta Öğretmen Yardımcılığı
*Özel Eğitimde Öğretmen Yardımcılığı
  Bu alan altında ayrıca bakıcı annelik ve yardımcı elemanlık meslekleri de bulunmaktadır.

1) ERKEN çOCUKLUKTA öğRETMEN YARDIMCISI
Tanımı

Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu,özür grubuna uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı  olma yeterliklerine sahip nitelikli kişidir.

2) ÖZEL eğiTiMDE ÖğRETMEN YARDIMCISI
Tanımı
Özel eğitimde öğretmen yardımcısının sahip olduğu,özür grubuna uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerine sahip nitelikli kişidir.

eRKEN ÇOCUKLUKTA VE ÖZEL EğiTiMDEN ÖğRETMEN YARDIMCISININ GöREVLERi
*Plan yapmak,uygulamak.
*Mesleğiyle ilgili programlama yapmak.
*Fiziksel ortamın  güvenliğini sağlamak
*Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak.
*Öz bakım becerilerini geliştirmek.
*Sosyal gelişimi desteklemek.
*Bilişsel Gelişimi desteklemek.
*Psiko-motor gelişimi desteklemek.
*Türkçe dil gelişimine yardımcı olan etkinlikliler hazırlamak.
*Duygu ve düşüncelerini ifade edebilmelerine yardımcı olmak.
*Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların gelişimine yardımcı olmak.
*Çocuğun cinsel kimliğini tanımasına destek olmak.
*Animasyon çalışmalarını yapmak ve rehberlik etmek.
*Organizasyon yapmak.
*Yaparak ,yaşayarak öğrenmeyi desteklenmek.
*Çocukları tanıma tekniklerini uygulamak.
*Mesleki eğitimle ilgili etkinlikleri takip etmek.
*Çocukların duygu ve düşüncelerini ifade edebilmelerine yardımcı olmak.

Alanın Haftalık Ders ve Ders Saatlerine Ulaşmak İçin Tıklayınız.

meb_iys_dosyalar/35/06/164797/dosyalar/2022_04/20121013_cocukgelisimi_9.pdf

EğiTiM VE KARiYER iMKANLARı
    Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri,Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar,Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği,Okul Öncesi Öğretmenliği(Açık Öğretim),İşitme Engelliler Öğretmenliği,Görme Engelliler Öğretmenliği,Zihinsel Engelliler Öğretmenliği,Üstün Zekalılar Öğretmenliği,Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu bölümlerini tercih edebilirler.Lisans eğitim süresi  4 yıldır.
   Anadolu kız meslek ve meslek liseleri Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar,istedikleri taktirde Çocuk Gelişimi ön lisans programına başvurabilirler.Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
   Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olanların,özel okullar ve devlet okullarında okul öncesi eğitim kurumlarında,çocuk kulüplerinde,Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerinde çalışma olanağı vardır.Bu bölümden mezun olanlar hastanelerin çocuk oyun odalarında,oyuncak sanayisinde , ana çocuk sağlığı merkezlerinde fiziki ve ruhsal gelişimin izlenmesinde danışman,televizyon ve radyo çocuk program yapımcısı,çocuk kitapları hazırlamada danışman olarak çalışabilirler.İsteyen öğrenciler üniversitelerde lisans üstü eğitim alabilirler.

Yayın: 08.03.2013 - Güncelleme: 23.09.2023 20:44 - Görüntülenme: 13457