T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BORNOVA - Bornova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı

YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELİŞİMİ 
Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin ve servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.
MUTFAK ELEMANI (AŞÇI)

TANIMI
Mutfak araç,gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon krallarına uygun bir şekilde yiyecek içecekleri servise hazır hale getiren nitelikli meslek elemanıdır.

GÖREVLERİ
* İş organizasyonu yapmak.                              
*Hijyen ve sanitasyon krallarına uygun çalışma ortamı hazırlamak.
*Standart yemek tarifesine uygun mönüleri planlamak.
*Kahvaltıyı servis servise haline getirmek.
*Çorba ve sosları servise haline getirmek.

PASTACI

TANIMI
Pastane mutfağı  araç,gereç   ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon krallarına uygun pastane ürünlerini hazırlayan , süsleyen ve servise hazır hale getiren nitelikli meslek elemanıdır.

GÖREVLERİ
* İş organizasyonu yapmak.
*Hijyen ve sanitasyon krallarına uygun çalışma ortamı hazırlamak.
*Hamur tekniklerini uygulayarak (kıyılayarak,çırpılarak,özleştirilerek,mayalandırılarak vb.)
*Kremalar , şuruplar ve iç malzemeler hazırlamak.
*Yaş pasta çeşitlerini ve özel gün pastalarını hazırlamak.
*Sütlü ve şuruplu tatlı çeşitleri hazırlamak.
*Pastane ürünleri süslemek ve servise sunmak.
*Alanındaki araç ve ekipmanları kullanmak ve bakımını yapmak.
*Gerektiğinde ürünlerin satışını yapmak.
* Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

SERVİS ELEMANI (GARSON)

TANIMI
Yiyecek ve içecek hizmetlerinin verildiği yerlerde servis ön hazırlıkları,sipariş alma,yiyecek ve içeceklerin servisi,hesabın takdimi ve tahsili işlerini yapan nitelikli elemandır.

GÖREVLERİ
* İş organizasyonu yapmak.
*Servis öncesi hazırlık yapmak.
*Konuk kabul ve uğurlama işlemlerini yapmak.
*Yiyecek ve içeceklerin siparişini almak.
*Çeşitli yöntemlerle yiyeceklerin servini yapmak.
*Özel servis gerektiren yiyeceklerin servisini yapmak.
*İçecek servisi yapmak.
*Servis sonrası işlemleri yürütmek.
* Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.


Alanın Haftalık Ders ve Ders Saatlerine Ulaşmak İçin Tıklayınız.

 meb_iys_dosyalar/35/06/164797/dosyalar/2022_04/20121223_yiyecek_9.pdf


    İşletmelerde Beceri Eğitimi Gören Son Sınıf Öğrencilerimiz Çeşitli Firmalarda Staj Yapmaktadırlar. Bunlardan Bazıları Eng Turizm, CNR Catering, Antepli Ramazan Usta, Sevim Gıda, Meftune, Eyvan, Key Otel Egetolya ,Marifet Mantı, Bornova Anadolu Lisesi, İzmir Fen Lisesi , Maya Kız Yurdu.

Öğrencilerimizin Bölümlerinde Yapmış Olduğu Bazı Çalışmalardan Kareler.


13-05-202213-05-202213-05-202213-05-202213-05-202213-05-202213-05-202213-05-202213-05-2022



Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.03.2013 - Güncelleme: 23.09.2023 20:44 - Görüntülenme: 8263
  Beğen | 7  kişi beğendi